Reflexologie nebo akupresura?

Reflexologie (nebo také reflexní terapie), jedna z nejúčinnějších a také nejperspektivnějších metod přírodní medicíny, si u nás získává stále více příznivců. Přesto jen velmi málo lidí zná její podstatou. Velmi často se tato metoda zaměňuje s tzv. akupresurou, nebo je dokonce považována za mikrosystém akupunktury apod. Zadáme-li např. heslo akupresura do internetového vyhledávače, objeví se odkazy, mapy těla či obrázky, kde se obě metody proplétají a často vůbec nerozlišují.

Jde však o metody se zcela rozdílným působením, a tím i účinkem. Společné oběma metodám je to, že vycházejí z nauky o tlakových bodech, jejich cílem je obnova toku energie v těle a obnova zdraví bez použití chemických léků a bez zbytečných invazivních zásahů do těla a obě tak mohou být vhodnou alternativou či doplňkem současné západní medicíny.

ROZDÍLY MEZI REFLEXNÍ TERAPIÍ A AKUPRESUROU

  • Princip působení a velikost místa působení

Akupresura (manupresura) je metoda, která využívá pro terapeutické účely tlaku prstů na akupunkturní body. Tyto body se nacházejí na akupunkturních drahách, je jich velké množství a jsou rozloženy po celém lidském těle. Jejich velikost je v průměru kolem 3 mm.
Reflexní terapie naproti tomu využívá tlaku a masáží reflexních zón na chodidlech, které jsou z řady důvodů nejúčinnější, a dále na rukou a dalších okrajových částech těla. Jde o určité mikrosystémy, kam se ve zmenšené podobě na dálku „projektuje“ celé tělo.

Reflexní plošky se využívají nejen pro terapii, ale také pro docela spolehlivou diagnostiku založenou především na jejich citlivosti, ale i na vzhledu, tonu, teplotě atd. těchto plošek. Jsou tvarově velmi podobné příslušnému orgánu a představují rozměry až několika centimetrů čtverečních.

Tip
Z chodidla dokáže terapeut vyčíst spoustu informací. Svůj význam mají i otlaky, teplota, stav nehtů apod. Proto není dobré před reflexní terapií absolvovat pedikúru a mít nalakované nehty.

  • Lokalizace a velikost bodu působení

Najít spolehlivě akupunkturní bod je mnohdy velký problém i pro zkušeného akupunkturistu, proto se k jejich vyhledávání používají také nejrůznější elektrické přístroje. Člověk neznalý akupunktury tyto body stěží najde, o spolehlivosti zde nemůže být řeč. Jen některé body se dají poměrně snadno najít, ale i u nich je problém zvládnout aplikaci technicky, je tady nutná instruktáž skutečného odborníka.
U reflexní terapie pracujeme na poměrně velkých ploškách, které jsou velmi snadno určitelné podle metodiky reflexní terapie. Na nich je možné si okamžitě ověřit nejen správnost jejich určení, ale zhruba i určit stav příslušného orgánu. Správnost provádění reflexní terapie se také přímo kontroluje efektem prováděné masáže.
Dostupnost pro samoléčbu je tedy u akupresury obtížná, u reflexní terapie snadná.

  • Možnost směrování

Při správně určeném bodu je efekt akupresury plošný, tj. působí prakticky po celé délce akupunkturní dráhy, tj. mnohdy přes celé tělo. Energie těla, která je pro vlastní masáž a její efekt k dispozici, se tak rozděluje na větší část těla a účinek na určitý orgán je proto pomalejší a méně razantní.
U reflexní terapie je možné účinek přesně směrovat, a to nejen na žádaný orgán, ale dokonce na každou jeho část. Dále je u reflexní terapie účinek okamžitý, což má obrovský význam při bolestech, akutních obtížích a při první pomoci. Je pravda, že pro plošné působení by bylo třeba ošetřovat více reflexních ploch.

  • Kontrolovatelnost efektu

Zjištění efektu akupresury je většinou otázkou delší doby, proto opravy, doplnění postupu atd. nelze provádět operativně. Kontrolovatelnost efektu akupresury je tedy postupná.
Naproti tomu efekt reflexní terapie lze zjistit okamžitě a také je možno operativně provádět opravy, doplnění atd. prováděného postupu až do úplného odeznění příznaků.

  • Použitelnost metody

Akupresuru nelze využít jako metodu diagnostickou, používá se jako pomocná terapie.
Reflexní terapie je možno úspěšně využít jako diagnostickou metodu (byť pro hrubší diagnózu, ale ta je pro prevenci naprosto dostačující) a dále pro vlastní terapii při obtížích i pro kontrolovatelné preventivní působení na konkrétní orgány a části těla.

Pozn.: v rámci reflexní terapie se někdy využívá i působení na zakončení energetických drah (meridiánů), umístěná na chodidlech či rukách, popř. působení na velkou část meridiánu močového měchýře, který mj. probíhá přes celá záda, jejichž uvolňování je důležitou součástí RT. Působení na meridiány může být z hlediska rozlišování obou metod do určité míry matoucí. Jedná se však o poměrně nový vývoj, který souvisí s obohacováním metodologie novodobé (západní) reflexní terapie o moudrost východu – prvky tradiční čínské medicíny. Tento trend je ovšem možné vnímat i jako určitý návrat, neboť právě Čína se považuje za jednu z kolébek reflexologie vedle Vietnamu, Indie, starověkého Egypta ale třeba také amerického kontinentu v dobách rozkvětu indiánských civilizací.

monika_shaheen

Z knihy Jiří Janča – Reflexní terapie (Tajemná řeč lidského těla) převzala a upravila Mgr. Monika Shaheen

REFLEXNÍ TERAPIE

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.