Podzim v Tradiční čínské medicíně

Období podzimu podle Čínské medicíny náleží elementu kovu a orgánům plic a tlustému střevu.

Element kovu symbolizuje prostor a expanzi, které jsou nezbytné pro zdravou funkci plic. Plíce zkrátka potřebují prostor a nadechnout se. Aniž si to běžně uvědomujeme, tak právě způsob jakým dýcháme, v nás může posilovat bezpodmínečný pocit klidu a důvěry, že vše je v pořádku a tak, jak má být.

Plíce

Každý z nás se čas od času dostane do více či méně vypjaté stresové situace, nebo je nucen řešit nějaký problém pod tlakem a v návalu emocí. To, jak kdo z nás je schopen takové situace ustát a zároveň nejednat lhostejně, může být velmi individuální a podmíněno více faktory. Nicméně, každý máme tu možnost svou odolnost a to ne jen na poli emocí, zvyšovat. Dechová cvičení, například prováděná v kundalini józe (www.kundaliniyoga.cz), mohou být výborným startovacím můstkem.

Tlusté střevo

Druhým orgánem náležejícím elementu kovu je tlusté střevo. Má za úkol tělo zbavovat škodlivin. Číňané říkají: „Co nevyloučí střevo, musí vyloučit kůže“. Kožní nečistoty a akné jsou způsobeny vlhkým horkem v oblasti tlustého střeva, které vzniká z nesprávné výživy, především konzumací mléčných výrobků a cukru.

Proti nečistotám kůže může v mnoha případech pomoci celozrnná rýže, která odvádí jedy z tlustého střeva.

Z psychologického hlediska se nedostatečná funkce tlustého střeva může projevovat na povrchu těla pocity, kdy je dotyčnému nepříjemný dotek. Inu „Co nevyloučí střevo, vyloučí kůže“.

Přiostřete

Lehce ostrá chuť nám může pomoci v tomto období posílit imunitu a překonat pocity, kdy se cítíme skleslí a smutní. Slabě ostrá chuť otevírá povrch těla, ovlivňuje pohyb čchi směrem ven, prostupuje tělem a uvolňuje stagnace.
Podpořit plíce v jejich přirozené funkci rozptylování energie po těle a posílit imunitu můžeme pokrmy s pórkem, cibulí, zázvorem a použít lehce ostré koření např. kari, skořici, fenykl aj. V tomto období se vyhýbejme studeným potravinám. Doporučuje se podpořit tekutiny pokrmy s tofu, výrobky ze sóji a mořskými plody.

Autor: Robert Macháček, Terapeut Shiatsu

Robert Machacek, ShiatsuZvolit náhledový obrázek

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.