Jaro podle tradiční čínské medicíny a tip na meditaci v lese

Jaro je v nás

Období jara podle čínské medicíny náleží elementu dřeva, tedy játrům a žlučníku. Je to období obnovy, nového počátku i zrození. Člověk se pod vlivem tohoto elementu i rodí a prožije v něm celé své dětství.

Vše co bylo dosud skryté a pod povrchem, má teď příležitost k růstu. K tomu, abychom vnímali krásu a potenciál tohoto období, nám kupodivu stačí jen “otevřít oči“! Vše se dere z hlíny na povrch a na dosud jen holých korunách stromů již vyrážejí pupeny. Kéž bychom si mohli dovolit být spontánní, jistí si sami sebou a dovolit si rozhodovat se sami za sebe. Dovolme si to!
Příroda nám může v mnohém napovědět, jde jen o to, jestli jí to dovolíme.
Naše tělo nám může mnohé napovědět, jde jen o to, jestli mu umíme naslouchat.
Tím, že jsme se vzdálili přírodě, vzdálili jsme se i sami sobě. V současné době byste těžko hledali člověka, kterému je neznámé slovo internet. Tedy komunikace možná bez ohledu na vzdálenost téměř kdekoli na Zemi. Ale schopnost “popovídat“ si sami se sebou, ocenit se a těšit se i z maličkostí už nám možná nepřipadá tak podstatná.

Játra a žlučník

V duševní a emoční oblasti se uvolněná zdravá játra projevují spontánností, kreativitou, tolerancí a velkomyslností. Játra milují volnost a prostor. Člověk s napjatými játry má nedostatek volného prostoru. Na všechny, kteří ho chtějí o jeho prostor oloupit, reaguje podrážděně, zlostně a vztekle. Tímto agresivním vyjádřením hněvu se pokouší venku dobýt prostor, který mu chybí uvnitř.

Čas od času asi každý z nás pocítí zlost nebo podrážděnost. Když je to ve zdravé míře a nedusíme tím své okolí, ani se tím netrápíme příliš dlouho sami, tak je to celkem v pořádku. Horší to může být v případě, kdy naše reakce vzteku nebo pocity nespokojenosti v nás přetrvávají a vyplouvají na povrch zdánlivě i bez zjevné příčiny. Pak je třeba nejdříve rozlišit, jedná-li se primárně o problém týkající se skutečně energetické nerovnováhy jater nebo např. dlouhodobě žijeme v nevyhovujícím partnerském vztahu. Můžeme s tím samozřejmě zkusit pohnout sami a zvýšit svou sebedisciplínu a psychickou odolnost tím, že začneme např. cvičit tchaj-ti-čchuan, čchi- kung, jógu, ale musí to být každopádně něco, co nás bude bavit a kam budeme chodit rádi.

Více chodit do přírody, zejména do lesa je opravdu preventivní balzám na nervy.

Zkuste meditaci v lese.

meditace v lese

meditace v lese

Meditace v lese

Vyhlédněte si v lese strom asi o průměru vašeho těla, nejlépe aby kolem vás byl poměrně rovný terén a okolo další stromy. O strom se opřete zády a nejdříve se jen dívejte před sebe. Dívejte se pozorně, možná váš pohled bude z počátku jakoby rozostřený a bude obtížné udržet někde pozornost. Zkuste si zapamatovat ten nesoustředěný pocit. Asi po 5 – 10 minutách přeneste vaši pozornost do uší a poslouchejte co se v lese děje. Slyšíte zpěv ptáků nebo vítr v korunách stromů? Užívejte si tento vjem a vnímejte, jak každým okamžikem sílí. Vaše oči jsou stále otevřené, ale vy si teď dopřejte dostatek času, abyste se nabažili naslouchání lesu. Čím déle necháte vaše otevřené oči odpočívat a pozornost soustředěnou především na vjemy, které slyšíte, tím účinek meditace bude hlubší. Následně přeneste svou pozornost k očím a znovu se jen dívejte před sebe. Asi budete překvapeni, že vaše oči les nejen vidí, ale dalo by se říci, že jej očima i slyšíte. Dovolili jste klidu lesa, aby do vás vstoupil a vy jste nyní v klidu skutečně v lese.

Robert Macháček – terapeut Shiatsu

Robert Macháček - Shiatsu

Robert Macháček

Kam dále

Očistu jater můžete absolvovat také v během týdenního detoxikačního pobytu

Metody, jak vyladit psychiku

Shiatsu – jemná japonská technika pro vyladění těla i duše

Detoxikační programy

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.