Jak vychovat šťastné a zdravé dítě bez zbytečných léků a chemie 1

Zdraví a psychika – aneb vše souvisí se vším

Ať chceme nebo ne a máme pocit, že pro zdraví dětí děláme maximum, stane se, že občas organismus něco nezvládne a dítě onemocní. Důvodů pro vznik nemoci může být celá řada, stres, nedostatek spánku nebo i odpočinku během dne, nevhodná výživa, málo pohybu nebo naopak nevhodné přetěžování sportem, užívání léků, vlivy prostředí, jako jsou elektrosmog, znečištění ovzduší, hluk atd. Všechny faktory asi neovlivníme, ale se spoustou věcí můžeme něco dělat. Zde je několik tipů:

Kdo si hraje, nezlobí….

Pro pohodu dětské duše je důležité, aby dítě mělo čas jen tak si hrát. Ne organizovaně na kroužku. Ale samo, spontánně, bez vyrušování. Mimo jiné tím mohou rodiče zjistit, k čemu jejich dítko tíhne, co ho baví a co mu jde „samo.“ A na tuto činnost se později zaměřit a tu rozvíjet. Dnes je bohužel zvykem „trénovat“ činnosti, ve kterých je člověk slabší.
Připomíná vám to něco?
„Máš čtyřku z matematiky? Tak se budeme drtit příklady….číst nepotřebuješ, to ti jde samo…..“ Skvělý přístup moderního školství. Všichni musí být dobří ve všem. Místo toho, aby se dítě rozvíjelo v činnostech, na které má přirozený talent, ztrácí se energie, čas a leckdy i peníze za doučování „neoblíbeného“. Tak trochu týrání dětí, učitelů i rodičů….Když si jen vzpomenu, jak dlouho mi trvalo naučit se nazpaměť vzorec fotosyntézy….v praxi jsem ho zatím nepoužila.

Když se člověk věnuje činnosti, ve které je mu „shůry dáno“, je šťastný a díky této energii v ní bývá často i úspěšný. Spokojený organismus navíc nemá potřebu tvořit důvody, kvůli kterým je z neoblíbené aktivity „omluven“, což nemoc zastane úplně perfektně.

Buď hodný!…..Nebreč!….Nekřič!…..Nesměj se!

Když děťátko dostane záchvat vzteku, ideálně někde na veřejnosti, je to pro rodiče poměrně prekérní situace. Lidé se otáčejí a kroutí hlavou, jak máme nevychované potomstvo. Už ale nevidí, kolik „vychovaných“, hodných dětí má v dospělosti psychické potíže, malé sebevědomí a bloky na všech možných úrovních.
Pokud nedáme dětem prostor volně projevovat emoce, ukládají se v těle a mohou být příčinou různých problémů.
Nechte dítě prožít a vyjádřit, co potřebuje…smích, pláč, vztek, radost naplno. V obchodním centru to jde hůř, venku v přírodě vás ale nemůže nikdo zastavit….A možná dostanete chuť se přidat.

shutterstock_273096269Neseďte doma…

Čerstvý vzduch a pobyt venku prospěje nejen dětem, ale i dospělým. Příroda skýtá mnoho podnětů pro zkoumání a objevování…a že prší, nebo je chladno, dětem obvykle vůbec nevadí. Tyto úzkosti a strachy přicházejí opět ze světa dospělých. Syn dodnes vzpomíná, že měl na sobě obvykle o tři vrstvy oblečení víc, než potřeboval. O prospěšnosti takového pohybu pro dětské tělíčko nemluvě, obzvlášť když častou alternativou jsou hodiny strávené před elektronickými přístroji…
Reflexní terapie – přirozený pomocník na mnoho neduhů

Každý orgán má na těle místa, tzv. reflexní zóny či plošky, přes které ho můžeme stimulovat. Nejúčinnější jsou plošky na chodidlech, neboť právě ta nás spojují se zemí. Naši předci si denně přirozeně masírovali chodidla – a tedy stimulovali všechny orgány v těle k optimální činnosti – chůzí naboso nebo v tenké obuvi z přírodních materiálů, která umožňovala kontakt s přirozeným terénem. O tuto možnost se díky moderním pohodlným botám a chůzí na rovných površích uvnitř budov i venku připravujeme.

Proto choďte co nejvíce naboso

Ideálně v trávě nebo po lesní cestě, v létě po pláži, zkrátka kdekoli a kdykoli můžete, nejlépe po přirozeném terénu. Zpočátku to může být nepříjemné, ale noha si rychle zvykne.
Doma si chodidla masírujte masážní kuličkou nebo stáním na akupresurní podložce.
Naučte se pár cviků na chodidla (jde o tzv. senzomotorická cvičení) na rovném podkladu nebo balančních pomůckách a každý den je pár minut provádějte. Jednak těmito postupy přirozeně podpoříte všechny orgány a správné fungování těla, a jednak posílíte svaly chodidla, zabráníte zborcení podélné či příčné klenby (reflexní zóna páteře), případně její stav hodně vylepšíte.
Ploché nohy trápí velkou část populace, včetně dětí. Od problémů v anatomické stavbě chodidla se odvíjejí další problémy, zejména s páteří, klouby, ale i bolesti hlavy.

Tři body – aneb stojíte správně?
Správné postavení chodidla (a tedy celého pohybového aparátu) je, když se chodidlo opírá o tři body – vrcholy nožní klenby – uprostřed paty, a na bříškách pod palcem a malíčkem na úrovni základních kloubů. Při tomto postavení se v těle automaticky zapíná vnitřní opěrný systém, který tělu zajišťuje správné držení s napřímenou páteří a správným postavením velkých kloubů. Tělo pak pracuje jako celek, je při pohybu lépe chráněno a v pohybovém aparátu nedochází k blokádám a poškozením.

Autor: Hana Vargová, odborná spolupráce mgr. Monika Shaheen

ČTĚTE TAKÉ

LÉČENÍ TROCHU JINAK ANEB CO DĚLAT, KDYŽ DÍTĚ ONEMOCNÍ? Jak se vypořádat s angínou, alergiemi, ekzémy a nebo ještě lépe – co se dá všechno udělat, aby vůbec nevznikly?

Radí terapeutka reflexní terapie, Mgr. Monika Shaheen

REFLEXNÍ TERAPIE PODLE ING. JIŘÍHO JANČI

REFLEXOLOGIE, NEBO AKUPRESURA?

KAŽDÁ 5. REFLEXNÍ TERAPIE U NÁS ZDARMA (týká se pouze 60 a 90 minutových terapií), viz. ceník

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.